Növekedési portfólió büszkeség: Magyar startup változtathatja meg a mezőgazdaságot - Beléptünk a digitális növénytermesztés korszakába

Idén 26. alkalommal rendezték meg a Magyar Innovációs Nagydíj átadóját. A nívós díjat idén egy olyan magyar start-up is átvehette, akik alapjaiban megváltoztathatják a mezőgazdaság termelékenységét és energiafelhasználását. Szegeden fejlesztik a Trutina növénysúlymérő rendszert, innen hódítja meg az növényházi termesztést az innovatív magyar csapat.

A Hiventures növekedési portfóliócsaládjába tartozó Gremon Systems Zrt. igazi start-up. A cég egy másik remek alapötlet mentén alakult meg 2013-ban Szegeden. A cég szakemberei felismerték, hogy a mezőgazdaság jelenleg képtelen nagy mennyiségű és megbízható információt kinyerni a növények viselkedéséről a termelés során, ezzel rengeteg erőforrás megy veszendőbe.

Trutina – súlymérésen alapú növény aktivitás jelző rendszer

“Keep updated on every breath your plants take”

A Trutina egy komplex súlymérési rendszer, amely egy hardverből és egy felhő alapú szoftvermegoldásból áll. A Trutina képes többek között monitorozni a növények súlyváltozását (biomassza), aktivitását (vízfelvétel sebessége, párologtatás) és energiaszintjét is. Ezeket az adatokat összevetve a környezet változásával kapcsolatos információkkal, mint az öntözés, páratartalom, fényintenzitás, tápanyagpótlás (például műtrágyázás) megvalósulhat a mezőgazdasági mikro menedzsment! A növények külvilágra tett reakciói ráadásul azonnal megjelennek a Trutina rendszerében, így számítógépen vagy okostelefonon is láthatjuk a változásokat! A megjelenített adatok önmagukban is beszédesek, de a Gremon Systems kidolgozott egy „növényi energiamodellt”, mellyel még könnyebb megérteni és lekövetni a növények válaszreakcióit, illetve szükség esetén meghozni a növény növekedéséhez szükséges legjobb döntéseket!

Csökkenő költségek, növekvő terményhozamok

A Trutina alkalmazásával meghatározható az optimális víz-, tápoldatmennyiség és annak kijuttatásának legmegfelelőbb ideje, összhangban a növények számára elérhető fény mennyiségével. Követhető a növények pillanatnyi és kumulált szervesanyag termelése, így az ideális mikroklíma (hőmérséklet, levegő/szellőztetés, páratartalom, stb.) megvalósításához szükséges energiafelhasználást optimalizálni lehet.

Egy újabb sikeres magyar start-up

A Gremon Systems Zrt. 2017-ben megduplázta korábbi éves árbevételét. Terjeszkedése jelenleg is töretlen, sőt Európa határait is átlépve, már Ázsiában és a tengerentúlon is megvetették lábukat!

A Magyar Innovációs Nagydíj elismerése mellett a Magyar Innovációs Szövetség javaslatára a hazai zsűri a Gremon Systems Zrt. megoldását javasolta az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjára.

2018-03-29