Beszédes mosoly

Kováts-Megyesi Bálint, a CAREonix alapítója, fejlesztőmérnökként olyan termékek kidolgozásával foglalkozott mindig is, amelyek az emberi egészségmegőrzés szolgálatában állnak.

Sok ötletelés és kutatás után 2017 júliusában érett meg a NIRBrush, az okos fogkefe kidolgozási fázisa arra, hogy nagyközönség előtt is bemutathassa és befektetők előtt meg­mérettessen. „Nagyon foglalkoztat és motivál, hogy biztosítsam a lehetőséget minél szélesebb tömegek számára, hogy tudatában legyenek saját egész­ségi állapotukkal. Első lépésben az egyik leghétköznapibb, sokakat érintő problémával, a fogszuvasodás megelő­zésével foglalkozunk. Termékfejlesztés céljából alapítottuk a startupunkat, ami­hez elengedhetetlen volt, hogy részesei legyünk a Hiventures Inkubációs Prog­ramjának” – foglalta össze Bálint az alapítás körülményeit.

Az általuk fejlesztett intelligens fogkefe képes diagnosztizálni a korai stádiumú fogszu­vasodást a fogzománcban és a dentin­ben is. A „mindig kéznél van a fogorvo­sod” szlogennel azt a célt tűzték ki, hogy a 21. századi technológia és innováció segítségével egyre több ember számára elérhetővé váljon a fogorvosi szűrésnek megfelelő dentálhigiénia. Bálint beszámolt arról is, hogy a kezdeti szakaszban komoly problémát jelentett, hogy megfelelő szak­embereket találjanak, akik csatlakozhat­nak hozzájuk, de „tekintettel a fejlesztőmérnö­kök terén jelentkező orszá­gos szintű munkaerőhiányra, azt hiszem, hogy végül szerencsésen alakult a csapat összetétele.”

Jelenleg hatan erősítik a csapatot, a két ala­pítóhoz csatlakozott Mihalovits Máté, aki kutatási igazgatóként a nanotechnológiai fejlesztések és kutatások irányítója a projekten belül, Wéber Bá­lint villamosmérnök, aki a csapat hardverfejlesztő mérnöke, Márki Huba Károly mérnökinformatikus a szoftverekért felelős és Szabó József infobioni­kai mérnök. Elkészültek egy működő deszka-modellel, amelynek tesztelése valódi emberi fogakon zajlik, illetve a használhatóság érdeké­ben a méretek optimalizálásán dolgoznak. „A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által készített kutatásból kiderült, hogy termékünk egyedülálló a piacon, globálisan újdonságnak számít” – so­rolja az aktualitásokat Kováts-Megyesi Bálint.

Stabilitás és piacképesség

„Nagyon kedvező visszajelzéseket kaptunk azoktól, akik már előttünk kapcsolatba kerültek a Hiventuresszel, és különböző programokban részt vettek. Több korábbi fejlesztési projektem­mel is megkerestem már őket, végül az okos fogkefe volt az, amelyben partnerek lettek.” A csapat bővülésében óriási segítség volt a pénzügyi befektetés, de a sajtónyilvánosság is rendkívül sokat segített számukra.

Rövid távú terveikben szerepel a termék piacké­pességének stabilizálása és a gyártás szervezése – mondja el az alapító. „Jelenleg a működő technológiát kicsinyítjük le, hogy kényelmesen, biztonságosan beférjen egy emberi szájba, stabilizáljuk az elektronika műkö­dését. Ha kész az elektronika, stabil a rendszer, a tanulóalgoritmus és a mechanika lesz már csak hátra.” Végül pedig hosszú távú célkitűzéseiről és elképzeléseiről is beszámolt: „Forradalmasítani szeretnénk az egészségügyet. Célunk, hogy a teljes emberi szervezet diagnosztikájára legyen megoldásunk, és a terápiás keze­lésekre is fejlesszünk miniatürizált eszkö­zöket, majd azok gyártásával is szeretnénk foglalkozni. Különösen fontos számunkra a következő lépcsőben a rettegett betegségek megelőzésén dolgozni, és sokak életminő­ségén javítani ezzel.”

2018-08-22