Appba zárt diagnózis – Insimu

Orvosok és orvostanhallgatók végtelen számú virtuális betegen, önállóan, kockázatok nélkül gyakorolhatják a diagnosztikus munkát az InSimu Patient mobilalkalmazás segítségével. Az okostelefonokra és tabletekre fejlesztett appban a beteggel kapcsolatos diagnosztikus munka realisztikus, fókuszában a komplex gondolkozásra való serkentés, valamint a klinikai tapasztalatszerzés felgyorsítása áll. A startup a jelenlegi, lexikális tudásra koncentráló oktatást esetorientált tanulással egészíti ki, hidat képezve az elméleti és gyakorlati oktatás között.

Az alapítók 2015 decemberében kezdtek el dolgozni a projekten. Az orvosi végzettségű dr. Tóth Gábor, valamint Katona Tamás programtervező informatikus által alkotott csapat két taggal bővült: az orvos és programtervező informatikus dr. Vincze János, illetve a marketinges vonalat képviselő Herdon Andrea csatlakozott a startuphoz. „A csapat minden tagjának az alapvető szemlélete, hogy ha valami olyanra van szükség, ami még nem áll rendelkezésünkre, akkor nem elvetjük az igényt, hanem azon gondolkozunk, hogy lehetne azt létrehozni” – emelte ki dr. Tóth Gábor, az InSimu ügyvezető-társalapítója. A Hiventures és a Startup Campus Incubator által nyújtott befektetésnek köszönhetően 2017 nyarán az új munkatársakkal bővített csapattal indult a projekt megvalósítása. Az app – amit már több ezer orvostanhallgató használ – 2018 januárjában vált elérhetővé az App Store-ban és Google Playen.

Szélesedő piac

„A visszajelzések rendkívül pozitívak, bizonyítják, hogy égető szükség van egy betegszimulációs programra az oktatásban. Jelenleg azon dolgozunk, hogy az egyéni felhasználóknak szóló alkalmazás minél több orvostanhallgatóhoz eljusson, illetve az eddigi visszajelzések alapján optimalizáljuk a felhasználói élményt. Ezzel párhuzamosan dolgozunk a B2B-piacra lépési stratégián. Ennek alapja az app orvosi egyetemeknek és oktatókórházaknak történő értékesítése olyan funkciókkal bővülve, amelyek a program egyetemi oktatásba integrálhatóságát segítik. Elsődleges célpiacunk Nyugat-Európa és az Egyesült Államok” – mondta el a társalapító. A csapat jelenleg az orvosi tartalom gazdagítására fókuszál, az újabb betegségek megjelenítésén túl hamarosan különböző specializációkat is elérhetővé tesznek, ehhez az orvos fejlesztői csapatot bővítik. Emellett gamifikációs elemekkel színesítik a felhasználói élményt. „Az ötlet csak az első lépés, a neheze utána jön. Amíg csak az ötlet fázisban tartunk, addig határ a csillagos ég, és sokkal nagyobb szerepet kap a kreativitás. Ahogy azonban haladunk a megvalósítás útján, egyre kritikusabbá válik az idő, a költség, a megtérülés és az egyéb operatív szempontok, amelyek összeegyeztetése egyre nagyobb tudatosságot és tervezést igényel a csapat minden tagja részéről” – hangsúlyozta dr. Tóth Gábor.

A vállalkozás eddig néhány európai tesztpiacon értékesítette az egyéni felhasználóknak szóló appot, de hamarosan elindítják a szélesebb körű marketinget is. Ezzel párhuzamosan az idén az orvostanhallgatók nemzetközi szövetségével (IFMSA) együttműködve megszervezik az első diagnosztikai diákolimpiát.

 Stratégiai támogatás 

Az InSimu 2017 nyarán a Hiventures magvető tőkeprogramja keretében 120 millió forintos befektetést kapott, amit a betegszimulációs app informatikai és orvosszakmai fejlesztésére, valamint a piaci bevezetésére fordítanak. A pénz mellett a Hiventures a kezdetek óta tanácsadóként segíti a megfelelő stratégiai irányok megtalálását, emellett nagyobb láthatóságot biztosít számukra PR tekintetben, valamint szakmai rendezvényeken való megjelenésekben és kapcsolati tőkéjük építésében is nagy támogatást jelent. A csapat tagjai a Hiventuresszel való közös munka során sokat tanultak a tőkebevonás folyamatáról, a befektetési alappal való együttműködés módjáról. „Az app fejlesztésének elindítása olyan mértékű tőkét igényelt, amit adott időszakban magunktól nem tudtunk volna biztosítani. A finanszírozási háttér megteremtésén kívül az együttműködés arra sarkall minket, hogy tartsuk meg a fókuszt a kijelölt stratégiai irányokon” – emelte ki dr. Tóth Gábor.

2018-09-05