TRUSTCHAIN – SZERZŐDJ ONLINE!

Szerződések kezelését, távoli elektronikus aláírást és más jogi adminisztrációt tesz gyerekjátékká egy magyar fejlesztés, amely már a kezdetektől a nemzetközi terjeszkedésben gondolkodott. A Hiventures tőkéje révén pedig felgyorsultak az események.

Egy Kínából rendelt, részben előre kifizetett, ám soha meg nem érkezett 2 tonnás kesudió-szállítmánnyal indult az ötlet, hogy szükség van egy olyan platformra, ahol biztonságosan, digitálisan, egyszerűen, fejfájás nélkül lehet úgy kereskedni, hogy a szükséges szerződéskötések és adminisztráció automatizáltan történik.

„Dr. Vándor Andrással 2016-ban egy ügyvédi irodában dolgoztunk, ahol innovatív szellemiségű jogászként egyre jobban zavart minket, hogy mennyi időt és energiát vesz el a jogi adminisztráció, a szerződéses és jogi dokumentáció menedzselése, a kapcsolódó pénzügyi folyamatok kezelése. Ezek egyre szorosabban összetartoznak, a gyakorlatban mégsem így kezeljük őket” – mesél az indulásról dr. Romhány Gergely, a TrustChain Systems Kft. ügyvezetője.

Első a biztonság

E-mailen már eddig is tömegesen küldünk szerződéseket scannelt formában, de szabályozási szempontból akkor számítottak biztonságosnak, ha azok eredeti példányainak aláírása kézzel történt. 2016-ban viszont a szabályozó európai szinten ismerte el a minősített elektronikus aláírást (QES) a kézzel tett aláírással egyenértékűnek – ez indította be az alapítók fantáziáját. „Megoldásunk nemcsak biztonságos, de a szerződésmenedzsment és az elektronikus aláírás használatának lehetősége egy szolgáltatásba helyezve minőségi ügyfélélményt is nyújt a felhasználóinknak” – teszi hozzá dr. Vándor András termékfejlesztési vezető.

A kezdetekben ketten voltak, mára – a tanácsadókon és alvállalkozókon felül – 15-en dolgoznak a projekten. Fiatal, de komoly tapasztalattal rendelkező jogász–közgazdász–informatikai szakemberek alkotják a TrustChain csapatát. Dr. Fahn Gábor foglalkozik a szabályozási kérdésekkel, Csuka László felel a cég teljes operációjáért, Erdei Gabriella pedig a kommunikációért.

2019 nyarán léptek a magyar és cseh piacra. Döntősként szerepeltek a régió összes jelentősebb fintech/regtech versenyén, elnyerték a SIGNA Group innovációs felhívását, és első díjat vehettek át „Best Newcomer” kategóriában a CESA fináléján.

Erős partnerek

A szerződések mögötti pénzügyi elszámolások automatizálásához a Barionra esett a választás, míg a minősített elektronikus aláírások tanúsítványainak kibocsátójaként az Evrotrust Technologies AD-ben találtak partnerre, így a TrustChain ügyfelek mobiltelefonon keresztül tudják magukat azonosítani és jogilag biztonságos, minősített elektronikus aláírással ellátni szerződéseiket.

Vállalati megoldásuk, a TrustChain Enterprise az alvállalkozók azonosításához, a velük való szerződéskötések és jogilag releváns dokumentumok menedzsmentjéhez lett megalkotva: ennek bevezetése a CompuTrend Zrt.-nél 2019 decemberében kezdődött, idén januárban pedig a Sagemcom Magyarország Kft.-nél folytatódott.

Az alapítók szerint itthon a Hiventures az egyik legjobb hírű befektetési alapkezelő.

„Tavaly ősszel zártuk le a Magvető befektetést, és egyértelmű volt, hogy a hazai és a nemzetközi növekedéshez a külföldön is jó reputációval bíró Hiventures Növekedési Befektetési Programját választjuk. A növekedéshez még 2020-ban további külföldi befektetést tervezünk bevonni, emiatt pedig fontos, hogy felkészült és jó nevű befektetők legyenek a cégben.” – mesélik az alapítók

A Hiventures magvető befektetése a rendszer első verziójának megvalósításához, majd a magyar és cseh piacra lépéshez segítette a projektet; a második befektetés pedig a további növekedést és fejlesztést segíti, például az osztrák piacra történő belépést. Ráadásul az egyik igazgatósági tag mutatott be a későbbi CFO-nknak, de az üzleti stratégiában, a marketingben és a potenciális ügyfelekkel való összekötésben is számíthatunk a szervezetre – említik a cégnél.

A nemzetközi konkurensek most kezdenek az adatalapú, személyhez köthető, digitális szerződési folyamatok kialakításával foglalkozni, ők viszont az első pillanatban ezzel kezdték. A hazai csapat jogászként szerzett, valódi ügyféltapasztalatok alapján alakította ki a folyamatokat, és a kezdetektől a nemzetközi piacra lépéssel terveztek.

„Víziónk, hogy 2022-re mi legyünk Európa legnagyobb szerződéskötő platformja; addigra elérhetőek leszünk Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában és az Egyesült Királyságban is. Ezt követően jöhetnek az Európán kívüli piacok. Kicsit előre is szaladtunk a tervezetthez képest, mivel idén megvetjük a lábunkat Marokkóban egy uniós projekt révén” – avat be a részletekbe az ügyvezető.

A múlt év végére már több mint 100 cég – többségében kkv-k – regisztráltak az online platformra. Az egyik legfontosabb cél most az, hogy az ügyfélazonosítási folyamatukat az AML direktívának is megfelelővé tegyék. A közeljövő terveiben szerepel, hogy online számlázó- és CRM rendszerekkel integrálódjanak, és komoly kihívásnak tűnik, hogy a PSD2 révén kialakuló új fintech szolgáltatók közül megtalálják a megfelelő partnert.

Tudj meg többet a TrustChain startupról a trustchain.com-on. Magvető befektetési programunkról pedig itt találhatsz további részletes információt.

 

 

2020-08-25