SEGÍTSÉG STARTUP CÉGEKNEK KORONAVÍRUS IDEJÉN

A Covid-19 koronavírus járvány elsőként a humán szervezetet támadja meg, ám ezzel párhuzamosan a gazdasági szektor egészségét is rombolja. A globalizált világ néhol részleges, néhol teljes lezárásával a vállalkozások olyan üzleti stressznek lettek kitéve, amelyre egy évtizede nem volt példa. Milyen segítséget tud nyújtani ilyen helyzetben egy kockázati tőkebefektető vállalat?

A korona krízis gazdasági következményei

A koronavírus okozta gazdasági hanyatlás kapcsán természetesen elindultak a gazdaságot segítő intézkedések, mint például az Európai Bizottság 37 milliárd eurós intézkedéscsomagja a Covid-19 társadalmi-gazdasági hatásának enyhítésére, amely az egészségügyi költségek fedezése mellett többek között arra ösztönzi a bankokat, hogy az érintett ágazatokban működő kkv-k számára nyújtsanak kölcsönöket. Magyarországon pedig olyan gazdaságpolitikai válaszok születtek, mint például a megkötött hitelek tőke és kamatfizetési kötelezettségeinek év végéig történő felfüggesztése, a felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatójának maximalizálása, és a legérintettebb szektorokban, mint például a turizmus és a vendéglátás, a munkáltatói járulékfizetési kötelezettségek elengedése és a munkavállalói járulékok jelentős csökkentése.

De felidézhetjük a 2008-as gazdasági válságot és következményeit, amikor a hiteleket gyakorlatilag becsomagolták kötvényekbe, és az így létrehozott kötvény csomagok a nem megfelelő hitelminősítésekkel karöltve a másodlagos jelzálogpiacról kiindulva világválsághoz vezettek. Ebben a válságos időszakban az Apple, a Microsoft és a Google részvényei 50% felett veszítettek értékükből, ugyanakkor elindultak olyan fekete hattyú startupok, mint az Airbnb, az Uber, a GitHub, a Stripe, Dropbox, Cloudera vagy a Square.  A fekete hattyúnak nevezett startup cégek olyan vállalkozások, amelyek számukra nem kedvező környezetben érnek el üzleti sikereket. Mit tanulhatunk ezektől a startupoktól?

Tanulság

A fekete hattyú startup cégek fontos tanulsága, hogy bár alapvetően mindannyian elszenvedői vagyunk egy aktuális válságnak, ez lehetőséget is teremt a növekedésre és új piacok szerzésére azoknak a startup vállalkozóknak, akik úgy döntenek, vállalják a kockázatokat, és kreatív stratégiákat dolgoznak ki a fennmaradás érdekében. Ezek a vállalkozások nem arra koncentrálnak, amiről már van ismeretünk, és várják, hogy helyreálljon a rend, hanem arra fókuszálnak, amiről még nincs tapasztalatuk, és ebben a megváltozott környezetben tesznek meg mindent a túlélésért. Ezeknek a startupoknak az aktuális piaci és gazdasági környezetben nem lehetne esélyük az életben maradásra - ahogy sok startup el is bukik válság idején - mégis képesek olyan túlélési stratégiákat kidolgozni, amelyek segítségével át tudják vészelni a krízis időszakot és erősebben jöhetnek ki belőle. 

Startup túlélési módszertan gazdasági krízis esetén

Már a startup cégek önmeghatározásában az is szerepel, hogy olyan innovatív vállalkozások, amelyek képesek gyorsan változó környezetben reagálni a megváltozott körülményekre és adaptálódni azokhoz, egy korona vírus okozta válság alapjaiban rengeti meg a startupok ökoszisztémáját is. Az üzleti modellek és a pénzügyi tervek azonnali módosítást igényelnek, olyan stratégiai irányváltásokat, amelyeket általában a versenytársi környezet változása, egy új diszruptív belépő, vagy az iparág változása indikál. A startupok által egy krízis helyzetre adható válaszokról a Startup túlélési kisokos koronavírus idején cikkben tájékozódhatsz.

Hogyan segít a Hiventures Inkubációs Befektetési Program?

Egy kockázati tőkebefektető vállalat nemcsak békeidőben vállal üzleti kockázatot azzal, hogy az ötletgazdáknak bizalmat szavaz, hanem krízisek idején is, mert ez része a startup ökoszisztéma építésében vállalt feladatainak. Ezért mindenkit arra bíztatok, hogy a krízis ellenére jelentkezzetek a Hiventures Inkubációs Befektetési Programba, és mi segíteni fogunk elindítani az új vállalkozásotokat! Az ötletgazdák felkarolása és segítése a nap végén közös sikerünk, amihez a Hiventures Zrt. örömmel csatlakozik.

Varga-Tarr Sándor

Inkubációs befektetési igazgató

 

 

2020-04-30