ROBOGAZE - FIGYELIK A SOFŐRT, ÉLETEKET MENTENEK

Egy magyar fejlesztés akár életek tízezreit is megmentheti. A RoboGaze ugyanis a sofőr hibáiból eredő autóbalesetek megelőzését figyelő megoldást fejleszt, vezető autógyártók számára. Összetett rendszerük többféle figyelmetlenségre, akár fáradtság esetén is képes figyelmeztetni.

Rengeteg a halálos autóbaleset az utakon: csak az EU-ban évente több, mint harmincezer ember veszti életét ilyen okból. Elenyésző kivételektől eltekintve ráadásul e baleseteket emberi tényezők okozzák. Leggyakrabban a fáradtság, az indiszponáltság, az alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság, a láz, vagy éppen az érzelmi túlfűtöttség. Ha sikerülne ezeket a jeleket automatikusan, időben felismerni a volánnál, és figyelmeztetni a sofőrt, a halálos balesetek döntő része egyszerűen elkerülhető lenne. A magyar RoboGaze megoldásának ez a lényege: egy kamerával figyelik a sofőrt és amennyiben potenciálisan veszélyes helyzetet érzékel a rendszer, figyelmeztető jelzéseket kap a vezető.

„A jelenleg létező rendszerekhez képest tudunk újat vagy mást nyújtani funkcionalitás, fejlesztési rugalmasság, árképzés vagy hardverszükséglet terén. A ma piacon levő megoldások jellemzően a prémium szegmens számára jelentenek megoldást, drága hardvert és drága szoftver kínálnak. Az árazási előny tehát jelentős.”– ad egy gyors elemzést Gábor Ábel ügyvezető.

A legtöbb konkurens megoldása egy-egy szűk területre koncentrál, például a szemmozgás követésére és arcfelismerésre, vagy a szem nyitottságára. A RoboGaze egy időben figyel ezek mellett olyan tevékenységeket is, mint a mobiltelefonálás, dohányzás, evés-ivás, a felsőtest mozgása vagy a fej billenő mozgása (ami a veszélyes mértékű fáradságra utalhat).

A RoboGaze tapasztalt alapítókat vonultat fel. Az ügyvezető, Gábor Ábel az NNG zászlóshajó termékét, az iGO Primo-t fejlesztő csapat vezetője volt, szoftverfejlesztő, és autóipari szoftver-szabványosítási munkacsoportokban dolgozik. Csaba Zoltán innovációs szakértő, senior sales-es és agilis coach, Földesi Árpád tapasztalt product manager és minőségirányítási szakértő, Tóth Gergely pedig autóipari szoftverfejlesztő, AI-kutató, a termék alapját képező technológia kidolgozója.

A munkát az Antenna Hungária Aha! Brainstore akcelerációs program nyerteseiként kezdték meg, miután három befektetőtől kaptak összesen 99 millió forintot, köztük a Hiventures inkubációs programjából is mint startup befektetés. Az első körös befektetést a korábban demonstrált prototípus továbbfejlesztésére és a végleges termék kifejlesztésére fordítják. Jelenleg több hazai és nemzetközi együttműködés fut, melynek eredményeképpen remélik, hogy egy éven belül piacra tudnak lépni. Mint kiderült, a Hiventuressel minden zökkenőmentesen halad:

„Segítőkészek, bármilyen problémával vagy tanáccsal fordulhatunk hozzájuk. Ha kérésünk vagy kérdésünk van, mindig érdemi választ kapunk.” – mondja Ábel.

Mozgalmas év volt számukra a 2020-as is: bekerültek nagyvállalatok innovációs programjába, több startup versenyen értek el remek eredményt, meghívták őket számos jelentős konferenciára, valamint sikerült bekerülniük minden olyan szervezet vérkeringésébe, amely az autóipari ökoszisztéma fontos tagja. Az aktív évnek köszönhető rengeteg hazai és regionális autógyártó, autómegosztó szolgáltató, valamint logisztikai cég ismerte meg a terméküket.

A koronavírus-járvány pedig még jól is jött nekik: egyszerűsítette a kapcsolatfelvételt potenciális nemzetközi ügyfelekkel, hiszen természetes, hogy nem kell senkihez odarepülni egy értekezlet miatt. Másrészt az autóipari válság rákényszeríti a gyártókat, hogy „beengedjék” a feltörekvő fiatal startupokat is – főként a költségcsökkentés miatt. A járványnak természetesen hátulütői is vannak, ugyanis lecsökkentek a személyes interakciók, amelyek egy kis létszámú startup vállalkozásnál extra motivációt jelentenek.

„A legnagyobb kihívás talán mégis inkább az, hogy végesek az erőforrásaink. Ezzel a technológiával rengeteg fejlesztési irány nyílik meg, nekünk viszont fókuszáltan kell dolgoznunk, hogy kiválasszuk melyik lehet az, amelyben sikereket tudunk elérni.” – összegzi Ábel a jelenlegi helyzetet.

Az Androidos fejlesztést követően az a terv, hogy egy autóipari gyártóval közös fejlesztésük eredményeképpen – már be tudják mutatni autóba és kamionba építhető, sorozatgyártásra érett megoldásukat. Várhatóan Európa egyik legnagyobb logisztikai cégével tudnak teszt projektet futtatni. Emellett elindulnak a kiterjesztett piaci tesztek, majd forgalomba kerül a termék első változata is. Közben fokozatosan bővítik a csapatot – főként a szoftverfejlesztés és az értékesítés területén.

Pár éves távlatban szeretnének gyári kiegészítőként bekerülni újonnan eladott autókba. Sőt autómegosztó, valamint autóbérlő cégek számára komplett szolgáltatást is nyújtanak majd akik így még biztonságosabbé tehetik szolgáltatásukat. Globális szinten partnerségi és kereskedelmi együttműködési szerződésekkel Európában, Ausztráliában és az USA-ban indítják el majd a forgalmazást.

A sikerhez szerintük nagyon össze kell csiszolódni az alapító csapatnak, mert a startup világban évek megfeszített, egymásra épülő munkájával lehet csak sikert elérni. Nagy előnyt jelent, ha változatos a csapat, mert mondjuk hiába van remek kód, ha egy tárgyaláson nem sikerül meggyőzőnek lenni – és persze nem lehet rossz termékkel magabiztosnak lenni a piacon.

Weboldal:
robogaze.com

Facebook:
facebook.com/roboGaze2019

2021-06-24