GABONAMINŐSÉG-ELLENŐRZÉS DRÓNNAL - ALZAGRO

Egy fontos gabonakereskedelmi problémára ad XXI. századi megoldást a szolnoki ALZAGRO csapat találmánya. A CROPLER nevű, gabonaminőséget ellenőrző drónt fejlesztő csapat háttere, tapasztalata a való életből, sok tekintetben a gabonaágazatból származik, így az ötlet szoros kapcsolatban van a végfelhasználók igényeivel.

Minden jó startup sikerének alapvető feltétele, hogy olyan problémát oldjon meg, amely valóban kihívás egy ágazatban, az pedig tovább növeli a siker bekövetkeztét, ha egy jó réspiacon tud kellően nehéz feladatot, kihívást találni.

Mezőgazdasági automatizáció

A jelenlegi és a várható trendek alapján a gabona továbbra is az egyik fő kereskedelmi cikk közé tartozik majd globális szinten, ugyanis 2018-ban a világ éves termelése megközelítette a 3 milliárd metrikus tonnát, ami mintegy 150 millió kamionnyi gabonának felel meg. A gabonakereskedelem egyik kulcsmozzanata a síktárolókból és a kamionokból történő mintavételezés, ami a felvásárolandó gabona minőségi paramétereinek, és ezáltal a vételár meghatározásának céljából történik. Ez a folyamat ma leggyakrabban egy manuális mintavevő rúddal, valamint kamionok esetében robotkarok segítségével történik.

A CROPLER megoldása erre kínál forradalmian új megoldást: a folyamat kezdetén egy drón felszáll a gabonahalom vagy kamion fölé, majd egy képfelismerő algoritmus segítségével értelmezi a mintázandó területet, megtervezi az útvonalat. Ezután a drón a tervezett pontok felé repül, és a szívórendszer beindítása után leszúrja a mintavevő rudat, felszívja a gabonát és a felszerelt tartályban eltárolja azokat, majd továbbhalad a következő mintázandó pontba. A folyamat közben az infravörös spektrométer segítségével elemzi a részmintákat, valamint méri a gabonák hőmérsékletét. A folyamat végén a drón létrehoz egy minőségtérképet a gabona legfontosabb paraméterei alapján.

A céget jelenleg a három fiatal szolnoki alapító alkotja, akiknek tanulmányai különböző területeket érintenek. Rombolotto Alfréd gépészmérnök, Tóth Alex közgazdász, Túri Zalán idén szerzi meg a jogi diplomáját. Alfrédnak és Alexnek közeli kapcsolata van a mezőgazdasággal és a kereskedelemmel. Előbbi édesanyja egy búzakereskedő céget vezet, édesapja borász, utóbbi családjában vegyipari vállalkozók és mezőgazdasági termelők vannak.

Befektetői útmutatás

Szoros és megbízható együttműködésről beszélhetünk a Hiventures és a startup között. „A Hiventures által szervezett események jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy számos, a célcsoportunkba tartozó érdeklődővel és befektetővel találkozzunk, amely mindenképpen megkönnyíti a jövőbeli tesztelést, a piacra lépést vagy további tőke bevonását. Rengeteg szakmai tanáccsal és hasznos elérhetőséggel is elláttak minket az utunk során” – mondja Tóth Alex.

„Az inkubációs befektetés révén egy általunk kigondolt, mostanra már validált ötletet tudtunk elméleti síkról kézzel fogható állapotba átültetni. [HR1] Mivel jelenleg a kockázati tőke piacon nem található másik szereplő, amely már ötletfázistól kezdve támogatja a fiatalokat a céljaik elérésében, így nem volt kérdés, hogy kiket válasszunk.” – mondják a Hiventures befektetése kapcsán. Az alapítók számára az a tény sem elhanyagolható, hogy rögtön az egyetem kapuit elhagyva saját vállalkozásba foghattak.

A befektetés pedig feltehetően jó helyen lesz, hiszen a piaci potenciál óriási. A gabonakereskedelemre és a mezőgazdasági drón keresletre jelenleg nagyfokú hatással vannak a globális gazdasági, környezeti és társadalmi folyamatok, a népesség növekedése, a klímaváltozás, a feltörekvő országok mezőgazdaságainak rohamos fejlődése. A trendet tovább erősíti az innováció iránti fokozódó igény, valamint a mezőgazdasági szektorban jelentkező generációváltási hullám. Ám a projektnek ennél fontosabb, hogy a mintavételezés minden egyes adásvételi szerződés létrejöttének elengedhetetlen feltétele legyen Európában és a világ legtöbb táján is.

A projekt megvalósítása a közösen meghatározott mérföldkövek mentén, tökéletes ütemben halad. Jelenleg a manuális vezérlésű prototípus végleges kifejlesztése és tesztelése zajlik. Az automatizálás a következő lépcsőfok lesz. A közeljövőben a csapat számára a legnagyobb nehézséget a piacra lépés jelenti majd, ugyanis a disztribúciós hálózat kiépítése itthon és külföldön is várhatóan idő- és tőkeigényes lesz. Emellett az adott piacok helyi kereskedelmi és fogyasztóvédelmi szabályozásának ismerete is elengedhetetlen a globális terjeszkedés beindításához. A sikerhez a létszámot is tovább kell növelniük. A jövőben így szeretnék olyan szakemberekkel erősíteni a csapatot, akik a drón-automatizálás, a szoftverfejlesztés és a nemzetközi értékesítés területein tudnak segítséget nyújtani a CROPLER projektnek. Az agilis fejlődéshez az alapítók egységes véleménye szerint elsősorban a köztük lévő bizalomra, proaktivitásra, jó időzítésre, és természetesen fejlett vitakultúrára van szükség.

A startupról többet is megtudhatsz a www.alzagro.com weboldalon, a Hiventures inkubációs befektetési programjáról pedig itt tájékozódhatsz. :)

2020-08-25