Tell Me Tales – Kimondott szóból interaktív mese

A Tell Me Tales applikáció használatával az esti meséből egy különösen varázslatos élmény válik szülő és gyermek számára egyaránt. A történet közben a szülők kimondott szavai 3 dimenziós animációs film formájában kelnek életre a képernyőn. A szülő és a gyermek együtt alakíthatják a mesét, ami a kreativitást, a fantáziát, a logikai készséget és nem utolsó sorban a szókincset is gazdagítja.

A Tell Me Tales alapötlete Szigetlaki Zsolt sorozatvállalkozó fejéből pattant ki 2019-ben, amikor azon gondolkozott, hogyan lehetne úgy utasításokat adni egy virtuális karakternek, hogy a gép felismerje és értelmezze a betáplált szöveget, majd abból készítsen animációt. Fejlesztőket, valamint ügyvezetőt keresett maga mellé, így találta meg Pataki és Tompos Mátét, illetve Vannai Dorkát. Előbbi páros több éves tapasztalattal rendelkezik fejlesztőként, projektmenedzserként, valamint programozóként, ők elsősorban a nyelvi értelmező rendszer fejlesztésével foglalkoznak. Dorka kommunikációs és marketing szakember, aki ügyvezetőként az üzleti, PR, valamint stratégiai feladatokat tartja kézben. Zsolt neve pedig ismerős már a startup világban, ugyanis 20 éve foglalkozik IT projektek menedzselésével és szoftverfejlesztéssel. Több sikeres exit és jelenleg is eredményesen futó startup vállalkozás fűződik hozzá. A csapatot jelenleg mentorként támogatja.

„A megoldásunk abból a felismert problémából származik, hogy egyre nagyobb kihívást okoz lekötni a gyerekeket, hiszen körbeveszik őket a sokkal intenzívebb, színesebb, könnyebben fogyasztható élmények. A pusztán auditív egyirányú kommunikációs csatornák (meseolvás) kevésbé stimulálják a gyerekek érzékeit, ezért kitaláltunk egy olyan interaktív történetmesélő applikációt, ahol a mese a kimondott szavak hatására elevenedik meg a képernyőn” – mesélik az alapítók.

A cég szolgáltatása félúton helyezkedik el a könyvből felolvasó mesélés és a mesefilmek között: intenzív vizuális élményt kínál a gyerekek számára mobileszközökön, ugyanakkor hasonlóan a könyvből meséléshez, biztosítja az interakciót a mesélő és a gyermek között, és hozzájárul a gyermek kognitív és érzelmi fejlődéséhez is, ami a tudatos szülők számára kifejezetten fontos.

Jelenleg az applikáció bétatesztelése zajlik, miután a nem egészen egy éves fejlesztési időszak után 2022 elején piacra léptek, hogy felhasználói visszajelzéseket gyűjtsenek. Azóta is rengeteg értékes tapasztalattal látja el a csapatot a piac: verziófrissítések és üzleti irányok finomhangolása után jelenleg a legfőbb céljuk az ügyfelek számának dinamikus növelése és ezzel egyidőben egy kiterjedt marketingkampány elindítása. Ez különösen izgalmas és embert próbáló időszak lesz, ugyanis prototípus-fázisban járó cég esetén még nem beszélhetünk árbevételről, ráadásul a fejlesztésre költött összegek ekkor a legmagasabbak.

A Hiventures inkubáció programjából 25, majd 40 millió forintos tőkét kapott a Tell Me Tales csapata két ütemben, amihez társbefektetőként az Intellitext további 5 millió forinttal csatlakozott. A kockázati tőkebefektetés finanszírozás első felét nagyobbrészt termékfejlesztésre fordították, jelenleg pedig kiállításokon való megjelenésekkel és online kampányokkal folytatják az említett növekedést.

„Kétszer is pályáztunk a Hiventures-nél tőkebefektetésre és a befektetési menedzserünk mindkét alkalommal nagyon segítőkész volt. Úgy éreztük, hogy ő is motivált abban, hogy jól előkészített pénzügyi és üzleti tervet adjunk le, valamint jól sikerüljön a pitch is. Ehhez nagy segítség volt, hogy gördülékenyek az egyeztetések és kölcsönösen támogatjuk egymás munkáját” – emelik ki az alapítók.

Céljuk, hogy a Tell Me Tales az egyik legelterjedtebb történetgenerátor applikációvá váljon a szülők és gyermekek számára a piacon a következő években. A továbbiakban pedig akár az oktatási segédeszközök piacára is betörnének, megcélozva az alsó tagozatos diákokat és a nyelviskolákat – olyan területeket, ahol a történetek kitalálása, elmesélése szintén fontos. Ezen túl professzionális felhasználásra is alkalmassá szeretnék tenni a jövőben az applikációt, így stúdióknak, streamereknek is lenne lehetősége szinopszis modelleket, animációs történeteket készíteni a segítségével. A mostani előjelek biztatóak, már jelenleg is több nemzetközi cég jelent meg körülöttük, akiket érdekelhet a szolgáltatásuk. Természetesen az exitről még korai lenne beszélni, de lehetséges, hogy a technológia komolyan felkeltheti a jövőben egy filmstúdió, streamer cég vagy játékfejlesztő érdeklődését.

 „Ahhoz, hogy egy startup sikeres legyen, az alapítóknak muszáj eltökéltnek, kitartónak, motiváltnak és lelkesnek lenniük, ezek elengedhetetlen tényezők. Csodák nem léteznek. Kivéve amikor kinyitjuk a Tell Me Tales applikációt és elkezdünk mesélni a varázsvilágban, ahol szinte bármi megtörténhet” – zárják gondolataikat az alapítók.

Weboldal

2022-08-09