RECNGO - ALKOSS PROFI VIDEÓ-STÁBOT EGYMAGAD!

Az online élőzés vagy vágott videóanyagok esetén is egy komplett stáb és sok kamera kell az igazi látványhoz, a sikerhez. Pontosabban csak kellett, mert a részben a Ustream-től érkezett alapítók most egy applikációba sűrítették mindezt.

A RECnGO applikáció egy élő videó stúdió, amellyel több kameraállásból készíthetünk videós tartalmakat úgy, hogy okoseszközeidet külön használod extra kameraforrásként. Az irányítópulton pedig további hozzáadott vágóképekkel, vagy videókkal színesítheted a videódat – derül ki a csapat honlapjának 2 mondatos bemutatkozójából.

„Ustreames múltamból adódóan mindig is foglalkoztatott üzleti szinten az élő közvetítések világa, de kicsit több mint 3 éve, 2017 elején jött először a gondolat, hogy valamit kezdeni kell ezzel az új lehetőséggel, miszerint a közösségi médiában bárki tud publikus live közvetítéseket indítani. Akkor sejtettük, hogy ez a "közösségi élőzés" teljesen új lehetőségeket nyit majd meg.” – emlékszik az első lépésekre Schwarz Gábor a cég egyik alapítója és üzletfejlesztésért felelős igazgatója.

A vállalkozásba a jelenlegi ügyvezetővel Szél Gergellyel vágtak bele. Hozzájuk csatlakozott marketingkommunikációs tanácsadóként Fazekas László, aki Gábort közel 20 éve ismeri.

Ugyanakkor egy „viharos iparágba csöppentek”, hiszen a digitális tartalomgyártás évről-évre gyorsan fejlődik. Egy mobiltelefon most már potenciális eszközként szolgál, hogy minden történést azonnal, egyszerűen, biztonságosan és a leggyorsabb módon videóra vegyünk. A klasszikus média eddigi eszközeivel már nem lehet megfelelni a modern kor elvárásainak.

A RECnGO alkalmazás képessé tesz bárkit arra, hogy egymagában levezényeljen egy akár 6 kamerás élő közvetítést is, mégpedig úgy, hogy okoskészülékeit, melyek ugyanazon a hálózaton üzemelnek, egy élő kameralánccá köti össze. A közvetítés lebonyolítójának elég a fő készülék előtt ülnie és távolról képes lesz a többi készülék kameráinak nézeteit kiválasztani, és beszerkeszteni az élő streambe. Akár előre bekészített vágóképeket vagy videó betéteket is használhat. Az élő közvetítések Facebookra vagy YouTube-ra is streamelhetők, de az alkalmazás arra is lehetőséget ad, hogy a videós tartalom a készüléken tárolva később kerüljön felhasználásra.

Az élő közvetítések a pandémia előtt is közkedveltek voltak, de az utóbbi időszak „az egekbe lőtte” az online közvetítések iránti érdeklődést. A RECnGO előtt, ha valaki egy ilyen összetételű élő videót akart elkészíteni, akkor ahhoz mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. A szükséges eszközparkon túl több szakember bevonására is szükség volt. Az applikáció viszont úgy lett kialakítva, hogy bárki számára könnyen és egyszerűen használható legyen.

A dinamikus fejlődés útjában több kihívás is áll. A külpiacra való lépés nehézségét talán az jelenti a leginkább, hogy külföldön sokkal komolyabb befektetési összegek mozognak folyamatosan, amiket talán könnyebb bevonnia, majd abból könnyebb is gazdálkodnia egy-egy konkurens társaságnak. További nehézség, hogy a jó szakembereket most mindenki meg akarja tartani, akiknek a jövedelem-elvárásai sok esetben túlléptek azon a szinten, amit a legtöbb magyar startup meg tudna engedni magának.

A Hiventuressel 2019-ben, az Inkubációs program keretén belül kezdtek el közösen dolgozni. Az induló 9 millió forintos kockázati tőkebefektetés és a 2020 tavaszán kapott 40 millió forintos tagi kölcsön együttesen ahhoz segítette őket, hogy egy jó ötletből, egy prototípus termékből, 16 hónap alatt egy nemzetközi piacon is bevezethető, értékesíthető alapterméket fejlesszenek ki.

„A kockázati tőkealap befektetővel éltünk meg nehézségeket és sikereket is együtt. Nem tartanánk itt, ha nem lenne jó együttműködés közöttünk. Egy-egy problémára mi házon belül azt szoktuk mondani, hogy „feladat van”, amit meg kell oldani. A Hiventuresnél erre is partnerre találtunk. Azt tapasztaltuk, hogy ők is megoldásorientált attitűddel rendelkeznek, ami nagy segítség egy induló vállalkozás számára. ” – foglalja össze Szél Gergely.

A fő szempont a cég számára mindig is az volt, hogy egy olyan terméket fejlesszen, amellyel valós piaci igényekre nyújt megoldást. A kiemelkedően jó felhasználói visszajelzések azt mutatják, hogy a RECnGO terméke sikeres lett, a visszajelzések kedvezőek.

A járvány cégre gyakorolt hatásáról Schwarz Gábor így gondolkodik: „Lassan 10 éve foglalkozom live streaminggel és videóval, de tavaly végre a szüleim is megértették mit csinálok. Ez pontosan mutatja, hogy mennyit fejlődik az iparág ahol dolgozunk és hogy mekkora hatása van a mindennapi életünkre.”

Az utóbbi időben a live és az online videós tartalomgyártás iránti igény felerősödésével a célcsoport is kiszélesedett. A rendkívül tág spektrumon megjelentek tanárok, jógaoktatók, online interjúztatók, szakmai konferenciát szervezők, valamint fizikai terméket áruló üzletek is.

„Élő és előre elkészített videós tartalmaikon keresztül a mi segítségünkkel tudják ösztönözni és aktivizálni partnereiket, ügyfeleiket.”

És hogy mit hoz a jövő? Céljuk a további fejlesztés, növekedés és terjeszkedés mellett jobban kiépíteni és edukálni a piacukat.

„Ez az üzletág az elkövetkező években rakétaként fog kilőni és pár éven belül teljesen mindennapos technológiai megoldásokat fog jelenteni, így a legjobb időben vagyunk termékünkkel és elképzeléseinkkel.” – véli Gergely.

WEBOLDAL

FACEBOOK

2021-08-02