Photon - A fotósok Uberét fejlesztik

Nem túl gyakori itthon, hogy a gimnázium évei alatt valaki a saját vállalkozásán dolgozik, az pedig még ritkább, hogy az egyetemet is kihagyja emiatt. Pedig Volom Sára, a Photon alapítója és vezetője pont ezt csinálta, amikor 2017-ben megalapította cégét Böheim Gáborral, a cég jelenlegi technológiai vezetőjével.

Mindez jó döntésnek bizonyult, mivel már a startupépítés legkoraibb fázisaiban is erős validációt kaptak hazai startup befektetőktől és nagyvállalati partnerektől különböző akcelerátor programokba történő bekerüléssel és anyagi támogatással. 

A Photon segítségével a megrendelők gyorsan és egyszerűen, mindössze néhány kattintással rendelhetnek fotós-videós szolgáltatásokat, menedzselhetik a projektjeiket, követhetik az átadott anyagokat. Az adminisztrációval nem kell foglalkozniuk, mivel minden automatikusan történik a felületen, kezdve a szerződéskötéstől, a teljesítési igazoláson át egészen a számlázásig és kifizetésig. Az egyéni megrendelésektől kezdve olyan ügyfeleknek is segítenek, akiknek széles skálán van szükségük fotós-videós tartalmakra, az ehhez kapcsolódó operatív teendők viszont nagy kihívást jelentenek. 

A digitalizáció szinte teljeskörű térnyerésével, amit a COVID minden bizonnyal tovább gyorsított, a vizuális tartalmak az online kommunikáció igen fontos részévé váltak. Robbanásszerűen növekszik a piac, jelennek meg a versenytársak, és fokozódik a vállalatok részéről az igény, hogy üzeneteiket a legszofisztikáltabb módon tudják átadni. A Photon ugyanazokra az értékekre épít, amelyek táptalajt nyújtanak a fejlődéséhez: automatizált működés, globális, gyors és precíz munkavégzés, egyszerű projekt management. 

Bár a core csapat jelenleg „csak” 4 főt számlál, az alvállalkozóik száma meghaladta már a 100 főt. Ügyfeleik között pedig a legfontosabb nagyvállalatokat és ügynökségeket is ott tudhatják, ami egyértelmű pozitív visszacsatolás a piac részéről. Jelenlegi legfontosabb partnerük az ételkiszállításról ismert Wolt, akik hazánkban és Németországban már az új, Photon Plus elnevezésű teljesen automatizált rendszert használják az ételek és étlapok fotózására. Bár ez a fajta munka tűnhet repetitívnek, vannak olyan piacok, ahol épp erre van szükség: a korábbiakhoz hasonló, azonos beállítású és minőségű fotókra. Ilyen többen között az ingatlanpiac is, vagy bármelyik olyan iparág, ahol több egymáshoz hasonló fizikai terméket kell digitalizálni. 

A következő időszak legnagyobb kihívása a következő körös kockázati tőkebefektető megszerzése és a finanszírozás bevonása lesz. Ehhez már most is több hazai és külföldi partnerrel tárgyalnak. De nem zárható ki egy korai fázisú exit lehetősége sem, amennyiben a Photon valamelyik nagyobb külföldi versenytársa európai terjeszkedésénél a startup teljes felvásárlása mellett dönt. 

 

2022-es évkönyvünket itt találjátok: https://hiventures.hu/evkonyv 

2023-08-07