Péntech

PÉNTECH - DIGITÁLISAN FAKTORÁLNAK

A kis- és közepes vállalatok 30-120 napra fizető számláinak faktorálását, illetve a hagyományos hiteligénylést tette digitálissá a Péntech megoldása. A Hiventurestől kapott 250 milliós vállalkozás támogatással kiforrott a termék, már 6 milliárd forint értékben érkezett hozzájuk finanszírozási igénylés. Sőt, már a lengyel leánycég is megalakult.

A faktoring digitalizálását tűzte zászlajára a Péntech csapata. Az alapító-ügyvezető Berényi Benjamin korábbi menedzsment tanácsadóként sok tapasztalatot szerzett az iparágban, és látta, hogyan működnek nyugat-európai és amerikai nagyvállalatok, illetve fintech cégek. Benjamin észrevette, hogy egyre fontosabb szerepet kap a pénzügyi cégek szemében is a kis- és középvállalati szegmens. Ezen inspirálódva megvizsgálták alapítótársaival a közép-kelet európai kkv finanszírozási piacot és úgy látták, lehetne ezt jobban csinálni.

„Kiválasztottuk az egyik legdinamikusabban növekvő finanszírozási terméket a faktoringot, és megvizsgáltuk, hogyan lehetne digitalizálni” – mesél a kezdetekről Benjamin.

A menedzsment csapat tagja még dr. Réti Bálint társalapító, aki jogászként kommunikációs vezetői tapasztalatokkal felel a Péntech üzletfejlesztésért és a jogi megfelelésért, valamint Salamon Dániel, aki CTO-ként a technológiát és a termékfejlesztést tartja kézben.  A cég kockázatkezelésének alapjait pedig Csák János rakta le.

Dr. Réti Bálint így foglalja össze a lényeget: „A Péntech oldalán keresztül vállalkozások kényelmesen, online, egy helyen intézhetik pénzügyeiket, igényelhetnek finanszírozást. Digitális faktoring szolgáltatásunkkal a 30-120 napos fizetési határidők mindössze 24 órára csökkenthetők, így vállalkozóknak nem kell hónapokat várniuk, hogy a bevételük megérkezzen bankszámlájukra. Ezen kívül cégek benyújthatnak rajtunk keresztül Széchenyi hitel igénylést, valamint elemezhetik üzleti partnereik potenciális kockázatát is” – sorolja a megoldás előnyeit a cég társalapítója.

Berényi Benjamin szerint Magyarországon jelenleg nincs olyan szereplő, aki hozzájuk hasonlóan, digitálisan nyújtaná faktoring szolgáltatásait. Versenytársaik inkább regionálisan akadnak.

„Mi azzal különböztetjük meg magunkat, hogy oldalunkon több szolgáltatást is nyújtunk vállalkozásoknak, így nem csak faktoringban tudjuk ügyfeleinket támogatni, hanem akár teljes életciklusán és növekedésén végig tudunk kísérni egy céget” – húzza alá Benjamin.

Dr. Réti Bálint szerint startup vállalkozásként nagy lehet a kísértés, hogy kizárólag a növekedésre fókuszáljanak, lelkesedéssel pótolva a megfontoltságot. Bár muszáj mozgásban lenni, de ezzel együtt a jogi- és pénzügyi megfelelőséget is kiemelt kérdésként érdemes kezelni.

„Ez egyébként izgalmasabb, mint aminek tűnik, hiszen nem csak fintech, de „kényszerűségből” legaltech cég is lettünk, mert a termékfejlesztés során rendre találkozunk olyan jogi kérdésekkel, melyek szabályozása nem egyértelmű, vagy nem eléggé kiforrott. Sokat tanulunk ebből is” – vélik a cégvezetők.

A Péntech a Hiventures magvető programjából kapott 250 millió forintos befektetést, amivel az elsődleges céljuk a magyarországi piaci jelenlét kiterjesztése. A startupba való befektetés által lehetőség nyílt megerősíteni mind a termék, mind az üzletfejlesztői csapatot. Az új embereken felül több büdzsét tudnak fordítani marketing és egyéb lead generáló tevékenységre is.

„Az eddigi tapasztalataink pozitívak a tőkealap-kezelővel: sok esetben kifejezetten flexibilis, pragmatikus befektetőnek bizonyult a Hiventures”.

Befektetési menedzserükkel, jó munkakapcsolat alakult ki és eddig nem volt olyan kihívás, amit ne tudtak volna közösen megoldani. Az adminisztrációs feladatok néha nehézségeket okoznak, de elmondásuk szerint látják a törekvést ezek feloldására.

A tavaly májusi éles indulásuk óta már több mint 450 regisztrált cég felhasználója platformjuknak. Felhasználóiktól pedig több mint 6 milliárd forint értékben érkezett finanszírozási igénylés. Emellett belevágtak szoftvertermékeik értékesítésébe, úttörő, banki folyamatokat digitalizáló, illetve kockázatelemző megoldásokat adnak licenszbe.

„Jelentős eredmény, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is minket választott digitalizációs partnernek, weboldalukon a több mint 400.000 NAK-tag számára mi biztosítjuk az online, automatizált partnerelemzési szolgáltatást” – mondja Berényi Benjamin.

Még 2019-ben a Fintechshow szakmai zsűrije nekik ítélte a „legígéretesebb fintech megoldás” elismerést, 2020-ban pedig a Péntech weboldala lett az év technológiai megoldása. A koronavírusnak közben kettős hatása volt a cégre: egyfelől jelentősen megugrott az érdeklődés szolgáltatásaik iránt, másfelől viszont sokkal kockázatosabbak lettek bizonyos ügyletek.

„Ezt felismerve létrehoztunk egy partnerelemző alkalmazást, amin keresztül vállalkozások néhány kattintással fel tudják mérni, hogy mennyire lehet kockázatos a potenciális üzleti partnerük válságidőben” – emeli ki Dr. Réti Bálint.

A jövőről elmondták: a magyar piacra fókuszálnak rövidtávon, így itthon szeretnének a faktoring piac meghatározó szereplőivé válni. Ezzel párhuzamosan zajlik a lengyel cégük bejegyzése is, ahol a közeljövőben a piaci validáció és az alapok felépítése lesz előtérben.

Kitartás és türelem – ezt üzenik az utánuk jövő kezdő cégeknek.

„Sokan 2-3 éves exit céllal kezdenek egy startup alapításba, ami teljesen irreális. A hosszadalmas sales ciklusok és egyéb nehézségek miatt ez az építkezés várhatóan legalább kétszer ennyi időbe fog telni. De megéri.” – von konklúziót Berényi Benjamin.

 

WEBOLDAL

FACEBOOK

2021-07-07