OrthoPred – automatizált képi diagnosztika az ortopédiában

Az OrthoPred sportsérülések- és ízületi elváltozások diagnosztikáját támogató szoftvert fejleszt. A termék célja, hogy az ízületekről készített MRI- és radiológiai felvételek alapján pontos és automatizált diagnózist állítson fel, a későbbiekben pedig predikciókat készítsen, illetve terápiás hatás monitorozása által segítse az ortopédiai döntéshozatalt.

Dr. Gál Andor Viktor – az OrthoPred Kft. alapítója és ügyvezetője – a mozgásszervi diagnosztika mellett nagynevű intézményekben (Semmelweis Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, BME, MTA Agyi Képalkotó Központ) funkcionális MRI agykutatási programokban vállalt vezető szerepet több mint 10 éven keresztül. Viktor orvos-informatikusként a csapat fő koordinátora, aki a mérnöki és orvosi szakmaspecifikus fejlesztéseket összehangolja. Edőcs József a mérnöki, informatikai fejlesztéseket irányítja, az annotáló szoftver, az egészségügyi rendszerintegráció és az adatbázis karbantartás közvetlen felelőse. Hajdu István orvosi fizikus a mélytanulási technológiai fejlesztéseket végzi. Dr. Zsiga György ízületi specialista radiológus az egészségügyi csapat munkáját felügyeli, az orvosi és anatómiai annotációkat végzi, valamint teleradiológiai tapasztalatain keresztül a potenciális ügyfélkörrel és adatbázisforrással építi a kapcsolatokat.

Viktor, mint ízületi MRI szakértő, olyan megoldást akar a radiológusok, ortopédusok és végső soron a betegek kezébe adni, amelynek a segítségével késlekedés nélkül azonosíthatók a kóros térd-, boka- és vállízületi elváltozások – lehetővé téve korai beavatkozást.

„Az orvosi képdiagnosztika iránti igény a jelenlegi trendek szerint nem ismer határokat. Ezzel az orvosi műszeripar – több-kevesebb sikerrel – megpróbál lépést tartani, a vizsgálatok elemzését azonban még szinte kizárólag szakképzett orvosok végzik, így alakult ki mára az a helyzet, hogy szinte feldolgozhatatlan mennyiségű képi adat keletkezik. Célunk, hogy olyan munkaszoftvert adjunk az orvosok kezébe, ami a mesterséges intelligencia (azon belül is a mélytanulási algoritmusok) segítségével felgyorsítja és a lehető legprecízebbé teszi a diagnosztikai eljárásokat” – mesélik az alapítók.

Az automatizált orvosi képelemzési megoldások a piacán nagyszámú, bizonyos területeken igen előrehaladott fázisban járó fejlesztés található. Szerencsénkre a konkrét – ízületi MRI- területtel csak 1-2 startup cég foglalkozik, amelyek nagyobb multinacionális cégek figyelmét élvezik, viszont egyik sem rendelkezik azzal az érettségi szinttel és engedélyekkel, amikkel Európában vagy Észak-Amerikában a piacra tudnának lépni. Az OrthoPred rendszer előnye pedig a nehezen másolható jellege, ugyanis a fejlesztéshez szükséges magas szintű képzettség, valamint a diverz adatbázis nem mindenki számára elérhető.

Jelenleg a legnagyobb kihívást többek között a szakemberhiány jelenti: mind az orvosi, mind az orvos-informatikai szakértők megtalálása és foglalkoztatása különösen nehéz feladat számukra. Ezenfelül az orvosi eszközök fejlesztésénél szigorú törvényi szabályozásnak kell megfelelni minden piacon, amely engedélyek megszerzése hosszadalmas és erőforrásigényes kihívás.

Befektetőből, valamint ügyfélszintű érdeklődésből azonban nincs hiány: „A Hiventures magvető programjából 230 millió forint befektetést kaptunk. Az első két évben a befektetési összeg jórészt az MVP-n (minimálisan működőképes termék) túllépő, CE minősítés benyújtásához alkalmas, piackész termék fejlesztését és ipari integrációját, emellett a CE minősítés nélkül is piacképes alegység létrehozását támogatta. A következő évben a CE minősítés megszerzése és a nemzetközi egészségügyi piacra lépés a cél.” – tette hozzá Viktor.

 A 2022-es év meghatározó jelentőségű volt számukra. Míg tavaly csak 3 munkavállalója volt a cégnek, idén ez a létszám több mint duplájára emelkedett, fejlesztőkkel és releváns, nagy tapasztalatú data scientist-tel is bővült a csapat. Emellett egy neves ízületi radiológus bevásárolta magát a cégbe, ő lett az OrthoPred orvosi fejlesztési igazgatója, illetve három szakmai befektető csatlakozott a legújabb, 1 millió eurós befektetési körhöz. A befektetést az is igazolja, hogy több neves együttműködő partnerük és megrendelőjük van már, köztük egyetemek, magánklinikák, valamint kutató és rehabilitációs központok.

„Mivel a piac még nincs kiemelkedően érett fázisban, így a következő 3-5 évben az összes képdiagnosztikai vizsgálat akár 15%-át is magunknak tudhatnánk.
A magyar piacot egy ilyen megoldással feltételezhetően uralnánk, de 5-7 éves távlatban nem lehetetlen a teljes világpiac 5-10%-ának megszerzése sem. A közel-keleti és európai piacok rövidtávú célpontok, Dél-Amerika középtávon jön szóba. Hatalmas lehetőség lenne az USA egészségügyi szolgáltatóinál megjelenni, ugyanis ott a képdiagnosztika volumene a teljes európai mennyiséggel egyezik meg.” – mesélik az alapítók.

A cég sikere természetesen még nincs kőbe vésve, viszont jó úton járnak:

„Elsősorban a hit számít: már-már irracionális eltökéltség abban, hogy sikerülni fog. Ami talán még nem triviális: nem elég, ha a csapat szakmailag felkészült, emberi minőségben is komoly feltételeknek kell megfelelni, a jó hangulat, egymás motiválása nélkül már feladtuk volna.”

 

Weboldal

 

2023-02-20