KÉSZEN ÁLLSZ A BEFEKTETÉSRE? AKKOR ITT AZ IDEJE, HOGY JELENTKEZZ! ELMONDJUK, HOGY HOGYAN. EDULAB 10.RÉSZ

Startupot indítani rendkívül izgalmas. Az egyik legérdekesebb lépés az, ahogy az ötleteidből tervek vállnak, az ötletgazdából egy komplett megvalósító csapatod lesz, majd nem csak felméred a piacot, hanem fizetőképes keresletet is találsz. Ha ezeken a lépéseken már túl vagy akkor itt az ideje, hogy jelentkezz a Hiventures Inkubációs befektetési programjába, ahol több finanszírozási körben akár 65 millió forintot is be tudunk fektetni a cégedbe. De hogy is néz ki a befektetési folyamat és milyen lépései vannak? A mostani bejegyzésünk erről szól.

REGISZTRÁCIÓ A WEBOLDALUNKON

Az első lépés: regisztrálj a weboldalunkon és töltsd ki a jelentkezési lapot. A kérőív célja, hogy jól strukturált módon kapjunk egy képet a megvalósítani tervezett ötletedről és a cég leendő tulajdonosairól. Ezzel a kérdőívvel csak a jelentkezési szándékodat adod le felénk, semmilyen későbbi szerződéses kötelezettséged nem keletkezik. A jelentkezési folyamatunk egyben egy kompetencia teszt is, amely automatizmusok segítségével egy első körös értékelést kapsz te is, valamint mi is arról a startup ötletről, amelyhez finanszírozást szeretnél bevonni.

Befektetési menedzser kollégáink gazdasági szakemberek, akik mély pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek és sokan közülük saját vállalkozást is vezettek korábban. Ők mérlegelik első lépésben, hogy az adott vállalkozási ötlet esetén mekkora megtérülési lehetőségeket látnak a Hiventures számára. Egy pénzügyi befektető cég vagyunk és mint ilyen hosszú távon - tipikusan 5-7 évvel a befektetés után – az a célunk, hogy hasznot realizálva eladjuk az üzletrészünket a vállalkozásban akár vissza az alapítóknak, akár egy másik befektetőnek. Így ezen a szemüvegen keresztül nézzük a jelentkezéseket, vagyis megvizsgáljuk, hogy a vállalkozás:

  • mennyire innovatív
  • kik alkotják a megvalósító csapatot
  • mennyire képes gyors, exponenciális növekedésre (skálázhatóság)
  • kik a versenytársak és milyen a piaci pozíciójuk
  • valamint milyen módon fog ügyfeleket szerezni (marketing, értékesítési elképzelések)

Érdemes tömören, de mindenre kiterjedően leírni a terveket a jelentkezésben, hogy ezek mindegyike kiderüljön.

ÜZLETI ÉS PÉNZÜGYI TERV KIDOLGOZÁSA

Amennyiben tetszik nekünk az ötleted, arra fogunk kérni, hogy dolgozd ki részletesebben is a terveket egy szöveges üzleti terv és egy pénzügyi terv formájában. Mindkettőhöz adunk egy-egy sablont, ami segíti a gondolkodásodat és megadja azokat a kereteket és kérdéseket, amikre részletesebben is kíváncsiak vagyunk. Ezeket a terveket befektetési menedzser kollégánk is átnézi, elemzi és adott esetben még további kiegészítéseket is kérhet tőled.

PITCH ELŐADÁSA

Ezek után jön az egyik legfontosabb fellépésetek, a befektetési bizottságunk előtti pitch, itt röviden, 10 percben be kell mutatnotok a vállalkozásotokat és hogy milyen módon akarjátok azt sikerre vinni. Ezután a bizottsági tagok 20 percben tesznek fel kérdéseket a projekt részletesebb megismeréséhez. Ha megnézitek ezt a korábbi videónkat, akkor nagyon jó tippeket kaptok a felkészüléshez: 

BEFEKTETÉSI BIZOTTSÁGI DÖNTÉS

A befektetési bizottságunk ekkor egy előzetes döntést hoz arról, hogy szeretnénk-e befektetni az ügyletbe. Ezek után a befektetési menedzser készít egy írásos előterjesztést a befektetésről, ami már az ügylet minden részletét tartalmazza, ha ez is elfogadásra került akkor megtörtént a befektetési döntés.

Amennyiben már meglévő cégbe fektetünk be, akkor a Hiventures felkér egy harmadik felet arra, hogy elvégezze a társaság jogi és pénzügyi átvilágítását. Ilyenkor ők átnézik a társaság meglévő dokumentumait, szerződéseit, könyvelését, számláit stb. annak érdekében, hogy a társaság korábbi működését rendben találják vagy az abból eredő kockázatokat feltárják. Amennyiben egy új közös céget alapítunk, ahol még nem volt korábbi működés ott nem szükséges az átvilágítás.

BEFEKTETÉSI SZERZŐDÉS ALÁÍRÁSA

Ezek után elkészítjük a befektetési szerződést és a kapcsolódó dokumentumokat. Az Inkubációs befektetés esetén egy fix szerződés struktúrával dolgozunk, amely szerződéses pontjai nem tárgyalhatóak. Így tud a folyamat gyors és gördülékeny maradni. A szerződés után pedig már csak egy fontos lépés van, hogy átutaljuk a befektetett összeget a cég bankszámlájára és már kezdődhet is a munka.

Amennyiben a céged sikeresen veszi az akadályokat, eléri a kitűzött célokat és növeli a vevőinek a körét akkor lehetőség van a további finanszírozásra is, az Inkubáció Plusz termékünkkel vagy akár a még nagyobb összegeket befektető Magvető és Növekedési területünkkel is.

AMIRE MÉG ÉRDEMES FIGYELNED

Még pár apró dolog, amit érdemes már a jelentkezéskor is figyelembe vennetek:

A befektetésünkön kívül elvárt a részünkről, hogy a társasági többi alapítója összesen legalább 300 ezer Ft önerővel járuljon hozzá a cég indításához, vagy nagyobb csapatok esetén legalább 100 ezer Ft/fő összeggel

Ha befektetünk, akkor annak örülünk a legjobban, ha a csapat minden tagja csak a közös vállalkozásunkkal foglalkozik. De elvárjuk, hogy már ebben a fázisban is legalább 1 fő úgynevezett „kulcsember” legyen, aki szerződésben is vállalja, hogy munkaidejének 100%-át a vállalkozásnak szenteli

A vállalkozás megvalósítási helye legyen Magyarországon. A társaság tagjainak nem szükséges magyar állampolgárnak lennie, de a befektetés folyamán a dokumentációs nyelv a magyar.

Érdemes már a jelentkezés után elgondolkodnotok külsős szakértőkben, ugyanis a projekt fejlődése érdekében egy dedikált mentor vagy inkubátor segítségét is megkapod. Ha van szerződött inkubátorod vagy egy szakmailag elismert mentorod akkor velük tudod folytatni a munkát, - amennyiben ők is szerződött partnerei a Hiventuresnek - ha nincs, akkor a saját közel 80 fős mentorhálózatunkból jelölünk ki számotokra egy ideális szakembert.. 

Végül már csak egy kérdés maradt, mennyi ideig tart a jelentkezéstől számítva amíg a befektetés a cégem bankszámláján landol? Ezt nehéz pontosan megmondani, mert sok olyan eleme van, ami rajtad is múlik. Amennyiben minden jelentkezési anyag jól kidolgozott és a kérdéseink esetén gyorsan kapunk tőled választ, akkor akár 2-3 hónap alatt is eljuthatunk a jelentkezéstől a befektetett összeg folyósításáig. 

Pájer Donát
Inkubációs Befektetési Igazgató-helyettes

 

INKUBÁCIÓS BEFEKTETÉSI PROGRAM

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

2021-03-26