iBookr – A könyvelőprogramok Tesláját fejlesztik

Az iBookr alapítói, Papp Gábor, Molnár Tamás és Pap Martin Felicián különböző területeken szerzett tapasztalataikat felhasználva egy olyan újgenerációs, mesterséges intelligencián alapuló könyvelői rendszert fejlesztenek, amely képes megújítani és „felokosítani” a könyvelési folyamatokat.

Magyarországon a könyvelőket főleg a hagyományos szoftvermegoldások szolgálják ki, amelyek rendszerint lassúak, sok papírmunkával és emberi munkaigénnyel járnak, gyakran nem kielégítő szolgáltatást nyújtva. Dobozos szoftverként ezek általában jól működő, bevált programok, de nem képesek modern technológiai megoldásokat alkalmazni. Az iBookr ezzel szemben egy teljesen automatikus, felhő alapú könyvelőprogram, amely mesterséges intelligenciával automatizálja a monoton folyamatokat, miközben képes döntéseket is hozni. A könyvelőket ezáltal jelentős adminisztrációs teher alól szabadítja fel, így több időt tudnak ügyfeleik igényeire, a változó trendekre és a minőségi munkavégzésre fordítani, hatékonyságuk ezáltal akár a háromszorosára is tud nőni.

„A hasonló modern megoldások, mint például a OneUP, Botkeeper, Accounto, főleg a vállalkozói oldalt közelítik meg, ők a könyvelők helyett akarnak alternatívát kínálni. Ellentétben velük, szerintünk igenis szükség van a könyvelőkre, csak a feladataik fognak változni. A mi célunk a könyvelők fejlesztése és támogatása modern technológiával” – mondta el Papp Gábor, az alapítók egyike.

Gábor és Tamás egy startup rendezvényen találkoztak először, ahonnan már egy csapatként és az iBookr alapötletével tértek haza. Egy garázsból átalakított irodában folytatták az ötletelést, ahol Martin csatlakozásával összeállt a könyvelői, adótanácsadói, crypto szakértői, valamint marketing és webfejlesztési háttérrel rendelkező trió.

Elmondásuk szerint a hazai vállalkozások 75%-a alkalmas arra, hogy ők automatizálják a könyvelésüket, amire egyre nagyobb a nyitottság. Számításuk szerint 32 000 elérhető könyvelőiroda van a piacon, ami éves szinten 4 milliárd forint feletti értékkel rendelkezik.

Martin a kihívások kapcsán azonban több tényezőt is kiemelt: „Nehézséget jelent a piaci mentalitás átalakítása. Főleg a könyvelőknél érezzük, hogy mivel régóta nem volt igazán számottevő változás, így – bár mindenki szeretne jobb megoldást használni – sokszor szkeptikusak. Emellett a fejlesztésekhez a jó szakemberek megtalálása is komoly kihívást jelent.”

Első jelentősebb befektetésüket 2019-ben a Startup Campus Inkubátortól kapták. Ezután összesen 45 millió forint befektetés mellett 20 millió forintos áthidaló tőkét kapott a cég a Hiventures inkubációs programja keretében. Jelenleg a rendszerüket béta verzióban már lehet könyvelésre használni alapvető funkciókkal. Most több mint 300 vállalkozás könyvelését végzi az iBookr hibamentesen, az egyéni vállalkozások könyvelését pedig már a kezdeti, béta verziójuk is 52%-kal gyorsítja. Egyelőre még csak zártkörűen, de már az éles verzió tesztelése is zajlik. Az egyik hosszabb távú céljuk, hogy további tőkét tudjanak bevonni a Hiventures magvető programjának segítségével vállalkozásuk támogatására.

„A Hiventures támogatásából létre tudtuk hozni azt a szervezeti infrastruktúrát, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az iBookr rendszere megvalósuljon, piacképessé, majd terveink szerint piacvezetővé váljon. A Hiventures-szel közös munka gördülékeny, az elvárások egyértelműek. Szeretjük, hogy ki tudunk teljesedni és bíznak bennünk annyira, hogy a saját terveink szerint mehetünk. Az egyeztetéseken mindig kapunk hasznos, építő gondolatokat” – emelik ki az alapítók.

A növekvő pályára való beállás a havi több milliós árbevételben is megmutatkozik, és a további a bővülés is hamarosan megkezdődhet. A terveik szerint egy év múlva az iBookr képes lesz tömegesen kiszolgálni a könyvelőket, 3 év múlva pedig piacvezető lesz Magyarországon. Céljuk, hogy 2023-ban már teljesen automatikusan lehessen könyvelni a rendszerük segítségével és el tudják kezdeni a kényelmi, kiegészítő funkciók beépítését. A távlati tervek között pedig természetesen a külföldi piacok meghódítása is szerepel. Mottójuk szerint ehhez minden adott: megfelelő motiváció mellett hinni kell a kitűzött célokban és a csapatban, így bármi sikerülhet.

WEBOLDALFACEBOOK

 

2022-06-22