FintechX – nyílt bankolási megoldások

Komoly lökést kapott 2019-ben a pénzügyi innovációk piaca, aminek köszönhetően megszülettek azok a digitális megoldások, amik ügyfél és intézeti oldalon is elhozzák a maximális kényelmet, biztonságot és rugalmasságot. A FintechX ennek a digitalizációnak az úttörője: három egymásra épülő termékével lefedi a nyílt bankolási értéklánc egészét.

A két alapító, Mudri György és Gémes Tamás, egy alapítványi programon keresztül ismerték meg egymást. György, a jelenlegi ügyvezető, közgazdászként és sorozatvállalkozóként is maximális pénzügyi tudatosságra és átláthatóságra törekszik: az elmúlt 15 évben minden kiadását adminisztrálta, így kézenfekvő volt, hogy a pénzügyek egyszerű és automata kezelésével kezdjen foglalkozni. Tamás, a vezető fejlesztő, az USA-t is megjárva első kézből látta, hogyan robban be a fintech piac, amit mindenképp szeretett volna egy saját vállalkozással is lekövetni, ezért is szerzett mester közgazdász diplomát az Egyesült Államokban.

„Nyílt bankolással foglalkozunk, ami annyit takar, hogy a felhasználók már nem csak a számlavezető bankjuk saját felületeiről tudják menedzselni a pénzügyeiket, hanem harmadik felek által fejlesztett alkalmazásokból is. Ez az innováció jelentősen átalakítja a pénzügyi szolgáltatások piacát, az üzleti és technológiai igény pedig óriási. Mostanra pedig a már a szabályozás is rendelkezésre áll a pénzügyi szolgáltatások irányelve által” – kezdi a kronológiát György.

A FintechX mára cégcsoportnak tekinthető, ugyanis a jelenlegi két alapító három korábbi pénzügyi vállalkozásának összeolvadásából jött létre, szolgáltatásaik így a teljes értékláncot lefedik. Egyrészt foglalkoznak azzal, hogy a fenti szabályozás hogyan alakítja át a bankon belüli működést, és hogy mi szükséges a törvényi megfeleléshez az innovációs kihívások leküzdésében. Másrészt érdekeltek abban, hogy a végfelhasználók számára milyen digitális megoldásokat kell építeni, amellyel kihasználhatók a nyílt bankolás adta szinte korlátlan lehetőségek. Ezt jellemzően white label termékek fejlesztésével, vagyis márkázatlan, más szolgáltatók által sajátként továbbértékesíthető alkalmazásokra építő üzleti modell mentén teszik. Végezetül pedig egy olyan aggregátor-jellegű fejlesztésen is dolgoznak, amely az értéklánc két végét köti össze, vagyis a végfelhasználók különböző pénzintézetek egymástól eltérő rendszereihez tudnak csatlakozni.

„Azért vagyunk egyediek, mert a teljes szektor számára vannak megoldásaink, a bankoktól a tradicionális kis-, közepes és nagyvállalatokon át más startupokig. Még formálódik a piac, ezért ennek a holisztikus megközelítésnek és a tapasztalatunknak köszönhetően lehetünk versenyelőnyben az értéklánc csupán egy-egy részében aktív versenytársainkkal szemben” – állapítják meg az alapítók.

A FintechX cégépítése során az egyik legnagyobb kihívást az egy „startup szemüvegén” át nézve szokatlanul hosszúnak tűnő értékesítési ciklus okozza. Jellemzően 1-2 évbe, néha akár ennek a többszörösébe is beletelik mire megköttetik egy-egy banki együttműködés, miközben olyan szoros bizalmi kapcsolatot kell kiépíteniük, ami más iparágakra kevésbé jellemző. Akár egy pénzintézet működési engedélye is múlhat azon, hogy egy-egy külső partnercég jól végzi-e a munkáját. Hiába vannak olyan pénzügyi ügyfeleik, mint például az MKB Bank, CIB Bank, Gránit Bank, Takarékbank vagy a Cherrisk, valamint közel 30 fős csapatuk, a növekedés nem állhat meg.

„Jelenleg az ügyfélszerzés és a nemzetközi piacra történő kilépés a cél. Az említett bizalmi viszonynak egyik fontos pillére, hogy mekkora a vállalatunk mérete és hogy hány országban tudjuk hosszútávon megvetni a lábunkat” – meséli György.

A növekedéshez nagy segítséget jelent számukra a Hiventures magvető programjából kapott 500 millió forint tőkebefektetés.

„Jelenleg még tanuljuk egymást a Hiventures-szel, ugyanis most zártuk az első közös körünket, ráadásul igen magas összeggel. A mézesheteknél járunk, ami mindenképp bizalomra ad okot. Nagyon fontos része a működésünknek a megfelelő viszony kiépítése a befektetővel is, amire úgy érzem, jó esélyünk van a jövőben” – teszi hozzá György.

Mint minden startup vállalkozásnál, a FintechX esetében is felmerül a kérdés, hogy hosszútávon milyen megtérülési opciókkal tudnak tervezni. Mivel azzal az attitűddel állnak a vállalat vezetéséhez, hogy részükről technológiailag minden megvalósítható és üzletileg minden tárgyalható, így felkelthetik egy nagyobb nyílt bankolási vagy pénzügyi szereplő figyelmét, aki a teljes cég felvásárlásával juthat jelentős előnyhöz.

WeboldalFacebook

2022-08-17