FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEK INDULÓ STARTUPOKNAK - EDULAB 4.RÉSZ

Függetlenül attól, hogy milyen szuper startup ötlettel rendelkezel, a sikerhez vezető út során előbb-utóbb szükséged lesz tőkére. Ebben a blogbejegyzésünkben az induló startupok finanszírozási módjait mutatjuk be, hogy megismerd milyen lehetőségeid adottak, ha elszántad magad a startupod megvalósítására.

„A startup egy olyan ideiglenes szervezet, amely egy skálázható, ismételhető és profitot eredményező üzleti modellt keres.” Steve Blank

A startup vállalkozások különböznek más induló vállalkozásoktól, mivel gyors növekedéssel terveznek, üzleti modellüket még keresik és az innováció miatt kockázatuk mértéke nagy és előre nem ismert. Ebből egyértelműen következik, hogy a hagyományos vállalkozásfinanszírozási formák nem vonatkoznak rájuk. Például a bankok tipikusan nem finanszíroznak kockázatos startupokat, mivel a működésük bizonytalan és nem rendelkeznek kiszámítható és megfelelő pénzügyi mutatókkal. 

Egy startupnak tehát olyan finanszírozó partnert kell találnia, amely fel van készülve a magasabb kockázat kezelésére. 

STARTUP ÉLETGÖRBE ÉS FINANSZÍROZÁSI MÓDOK

Az alábbi görbével lehet leírni a startupok fejlődési szakaszait, illetve az egyes szakaszokra jellemző finanszírozási opciókat.

startup életgörbe

Az ábra alapján megkülönböztethetünk két fő fázist; korai és kései, amelyeken belül további szakaszolást tehetünk. A korai fázisba a magvető, induló és korai növekedés, a kései fázisba pedig a terjeszkedés és exit stádiumban lévő cégek tartoznak.   

Ebben a cikkben a korai fázisokra koncentrálunk, ahol az alábbi forrásokból juthatnak tőkéhez a startupok:

1. CSALÁD ÉS BARÁTOK

Más néven 3F (Friends, Family and Fools), ekkor a startup indulását az alapítók finanszírozzák, illetve család és barátok pénzügyi segítségét veszik igénybe. Sokszor erős érzelmi alapon történik a befektetés, de előfordulhat, hogy a barát vagy családtag nem befektetőként jelenik meg, hanem kölcsönt nyújt az alapítóknak. A befektetés/kölcsön mérete pár millió forint.

2. ÜZLETI ANGYALOK

Az üzleti angyalok olyan magánszemélyek, akik anyagi és gyakran szellemi tőkét fektetnek be startupokba. Az üzleti angyal egymaga, pénzügyi közvetítő nélkül dönt arról, hogy milyen startup vállalkozásba fekteti magánvagyonát. Jellemzően pár tízmillió forintos befektetésekre lehet számítani, de csoportosulásokat szervezve akár nagyobb, vagy a második, harmadik körös finanszírozási ügyletekben is részt tudnak venni. Az üzleti angyalok előnye, hogy kapcsolati hálójukkal és szakmai tapasztalatukkal is támogatni tudják a startupokat.

3. KOCKÁZATI TŐKEBEFEKTETŐK

A kockázati tőketársaságok nem saját forrásukról döntenek, hanem ún. tőkealapok kezelésével vannak megbízva és ezekből a tőkealapokból fektetnek be. A kockázati tőkealapok határozott időre jönnek létre, általában 10 éves működéssel számolhatunk. A tőkebefektetések tervezett időtávja általában 3-7 év, ennyi idő kell ahhoz, hogy a vállalat növekedésével a befektető által elvárt értéknövekedést hozza. A tőketársaságok nem csak induló szakaszban fektetnek be, hanem a startup későbbi növekedése során is tudnak tőkét nyújtani, ez a befektető társaság profiljától függ. 

4. INKUBÁTOROK, AKCELERÁTOROK

Inkubátorok, akcelerátorok: olyan szervezetek, amelyek célja, hogy vállalkozóknak, startupoknak biztosítsanak helyet, infrastruktúrát és tanácsadást. Befektetőnek tekinthetjük őket, ha az általuk nyújtott tőkéért és a szolgáltatásaikért cserébe részesedést szereznek a startupban. Az akcelerátor, inkubátor programok többnyire kisebb összegeket fektetnek be, így több vállalkozással is foglalkozhatnak egyszerre.

5. CROWFUNDING

Crowdfunding, azaz közösségi finanszírozás: online platformon keresztül a felhasználók tőkével támogatják az induló startupot és cserébe elsőként kapják meg az elkészült terméket, tehát vevői előlegnek, előrendelésnek is nézhetjük. Másik formája az equity crowdfunding, amikor a startup nem jutalmat vagy termékmintát ajánl fel, hanem a startupjában való részesedést.

6. STARTUP VERSENYEK, PÁLYÁZATOK 

Startup versenyek, pályázatok: találkozhatsz olyan startup versenyekkel, amelyeknek pénzjutalma van. Ha a pénzjutalmat befektető társaság ajánlja fel, akkor befektetésről van szó, ha nincs mögötte befektető, akkor olyan, mint egy pályázat, azaz nem kell visszafizetni. A pályázatok jól jöhetnek, de nem érdemes erre alapozni a finanszírozási stratégiát, mert nem mindig találni olyan pályázatot, amire illik a startupod profilja.

TUDNIVALÓK A BEFEKTETÉSEKRŐL

Ha befektetésről beszélünk, akkor technikailag két típussal lehet találkozni: tőkebefektetés vagy convertible note. Tőkebefektetéskor a befektető a tőke ellenében tulajdonrészt szerez a társaságban. Convertible note (magyarul a tagi kölcsön áll hozzá a legközelebb) esetén a befektető kölcsönt nyújt a társaságnak, amelyért cserébe egy későbbi időpontban szerez részesedést. Ez a későbbi időpont általában egy következő körös nagyobb befektetés.

A befektető más céllal nyújt tőkét a cégnek mint egy bank. Nem azt várja, hogy a hitelt törleszd, hanem hogy pár év múlva a befektetett összeg sokszorosát kapja vissza. A kockázati tőkebefektetés előnye, hogy a befektető vállalja a bukással járó kockázatot, azaz ha a startup elbukik és a céget meg kell szüntetni, akkor a befektető is bukja a befektetést. Ezzel szemben a bank fedezetet várhat el, hiszen biztosítékot akar arra, hogy visszafizeted a hitelt. Másrészt, ha nincs még értelmezhető árbevétele és biztos működése a cégednek, akkor a banknak túl kockázatos a startupodat hiteleznie, még ajánlatot sem ad. A bank nem szól bele a működésbe, nem lesz tulajdonos a cégedben és nem is segít kapcsolatokkal, tanácsokkal. A befektető viszont tulajdonostársad lesz, fontos stratégiai döntések meghozatalában ő is részt vesz, kapcsolatokkal és tanácsokkal lát el. A befektető természetesen nem ajándéknak szánja a befektetést azzal, hogy a nagy kockázat ellenére is finanszíroz. A magas kockázatot magas hozamelvárással ellensúlyozza, ami azt jelenti, hogy amikor évek múlva eladja a startupodban tulajdonolt üzletrészét, akkor a befektetése minimum 10-szeresét szeretné a számláján látni. Csak akkor fektet be egy startupba, ha ezt a potenciált látja benne.

ÖSSZEGZÉS

A startupok kockázatos „lények”, különösen a korai fázisban kiszámíthatatlanok. Jó hír, hogy vannak kimondottan startupok finanszírozásával foglalkozó piaci szereplők; üzleti angyalok, inkubátor, akcelerátor cégek és olyan kockázati tőkealap-kezelők mint a Hiventures. Ha korai fázisú startupoddal tőkebefektetést keresel, akkor jelentkezz Inkubációs Befektetési Programunkba!

Ackermann Mária
Inkubációs Befektetési Igazgató-helyettes

 

INKUBÁCIÓS BEFEKTETÉSI PROGRAM

 

 

 

2020-10-08