Édes Város – Sütemények webshopja

Ezúttal a 2022-es évkönyvünk tartalmából az Édes Várost ismerhetitek meg.

Az Édes Város Európában egyedülálló módon, a Hiventures inkubációs és növekedési startup befektetési programjaival fejleszti a sütemények webshopját.

Az Édes Várost két gimnazista barát, Bakonyi Gergő és Kassai Viktor alapította. Előbbi a vendéglátásban szerzett több éves tapasztalatot Cipruson, Svédországban és Angliában, majd hazatérése után a budapesti Four Season-ben. Utóbbi fejlesztőként skálázható vállalatirányítási rendszerek építésével és működtetésével foglalkozott. 2019-ben fedezték fel a cukrásztermékek online megrendelésében és kiszállításában rejlő piaci rést. Ekkor startupjuk még a takeacake.hu márkanév alatt futott, és barátok, ismerősök süteményeit szállították házhoz.  

Hamar túlnőtt rajtuk a kereslet, így egy új megközelítéssel és arculattal profi cukrászdák termékeit és kapcsolódó ünnepi kiegészítőket (pezsgő, virág, lufi) kezdtek kiszállítani Budapesten. Ezeknek a termékeknek a kiszállítására a helyi cukrászoknak nincs se kapacitásuk, se jogszabálynak megfelelő speciális felszerelésük, főleg hűtőskocsijuk. Így az Édes Város egy közvetítő és kiszolgáló platformként ékelődik be a fogyasztó és az előállító közé. A cukrászdáknak nyitnak egy jutalékos alapon működő új értékesítési csatornát, a felhasználóknak pedig egy előre válogatott, széleskörű és minőségi kínálatot biztosító webáruházat. 

Bár az online ételrendelés és kiszállítás piaca - nem csupán a COVID követleztében – folyamatosan növekszik, a torták értékesítése túlnyomórészt még mindig offline módon, a cukrászdákban történik. Hazai, de nemzetközi példákon keresztül is látható, hogy a teljeskörű ételkiszállítás piacán éves szinten akár két-háromszoros bővülés is elérhető. Ennek egy kis szelete az európai tortaeladási piac, ami 2021-ben 26 milliárd euró forgalmat generált. Ennek a piacnak a növekedési rátája a következő öt évben jelentős lehet, amely előrejelzésnek köszönhetően az Édes Város további 12, összesen 600 millió eurós piacot jelentő városban tervezi szolgáltatását bevezetni. A piac jelenlegi éretlenségét mutatja, hogy ma egyetlen olyan ismert oldal van, ami az Édes Városhoz hasonlóan különböző cukrászdák kínálatát gyűjti össze, az is Európától nagyon messze, Szingapúrban. Bár ez a szolgáltatás könnyen érthető, piacedukációra és fejlesztésre így is szükség lesz. 

Jelenleg 18 fős csapat dolgozik a folyamatos fejlesztésen, marketingen, kiszállításon és a nemzetközi skálázódáson. 2022 év végén indult el a külföldi terjeszkedés, aminek első állomása Bécs volt, ahol meglévő partnerek mellett az Édes Város (német ajkú országokban Süßburg) saját márkás termékekkel is kilépett a piacra. Az idei év tervei között a külföldi partnerhálózat bővítése, az 1 millió eurós árbevétel elérése, a saját tortaautomata lefejlesztése és beüzemelése, a következő célváros kiválasztása, valamint egy nagyobb tőkebefektetés megszerzése szerepel. 

Weboldal Instagram

2023-09-05