e-Ventor – Hadüzenet az árukiadó automatáknak

A digitalizáció térnyerésének köszönhetően gyökeresen megváltoztak a vásárlási szokásaink: elindultak, majd kibővültek a házhozszállítási megoldások, szinte mindenhol elérhetővé váltak a terminálok és az okos fizetési lehetőségek, felértékelődtek az applikációk és egyéb kényelmi funkciók, valamint egyre fontosabb az eladó nélküli, érintésmentes értékesítés. Az árukiadó automaták helyére fejlesztett modern megoldást az e-Ventor csapata.

Jó starttal indul az a vállalkozás, amiben a három alapító már régóta ismeri egymást, tudják, hogyan kell startupot vezetni vagy finanszírozni és külön-külön legalább 20 év releváns tapasztalatuk van. Vaszary Zsolt, az e-Ventor jelenlegi alapító-ügyvezetője korábban tanácsadóként dolgozott egy olyan kockázati tőkebefektetőnél, ami Fazekas István és Csaba előző startupját finanszírozta. A testvérpár mindkét tagja – amellett, hogy az egri Eszterházy Károly Egyetem oktatói és kutatói – olyan kiemelkedő tudással rendelkezik a szoftver és hardverfejlesztés területén, hogy Zsolt azonnal lecsapott rájuk, amikor munkája során sikerült azonosítania egy megoldandó problémát a kereskedelem területén.

„A hagyományos spirálos, leginkább csokoládét, csipszet és üdítőt kínáló automaták korszaka leáldozott. A bennük lévő termékek csak alacsony profittal eladhatók, formájuk és méretük határt szab a kínálatnak, rossz a helykihasználtságuk és a terméket nem lehet megnézni, ha mégsem kel,l akkor pedig visszatenni vásárlás előtt. Ráadásul túl egészségtelenek is a mai tudatosan táplálkozó fogyasztónak. Erre találta ki az iparág a micro marketeket, amik önkiszolgáló „kisboltok” és prémium termékek, szendvicsek, italok, smoothiek, saláták vagy egyéb friss termékek magasabb profittal árusíthatók bennük. Mi azt oldjuk meg, hogy az ezekben lévő kabinetek automatikusan elszámolják a kivett termékeket, így nyomonkövethetővé válik a fogyasztó és csökken a visszaélés” – meséli Zsolt.


Az e-Ventor Evermart nevű szenzoros rendszere többrétű problémára ad hatékony választ. A hűtőket az ajtón elhelyezett fizetési terminállal könnyű kihelyezni és üzemeltetni, megfelelő védelemmel vannak ellátva lopás ellen, ugyanis csak akkor nyílnak ki, ha a vevő megfelelő egyenleggel rendelkezik. Olyan telemetriát is fejlesztenek, ami monitorozza, hogy mely termékekből mennyi van a hűtőben, miket fogott meg a vásárló, amit végül nem vett meg, valamint javaslatot is tesz a beszerzések menedzselésére és ütemezésére is. 

„Globálisan egy szerény becslések szerint is több tízmilliós darabszámot igénylő piacra léptünk be, ahol jelenleg nincs sok szereplő, akik pedig vannak, nem rendelkeznek olyan átfogó megoldással, mint mi. Persze elsőként jelen lenni valahol mindig jár előnyökkel, de most még inkább az a kihívás, hogy a felmerülő óriási igényt ki tudjuk elégíteni” – elemzik a helyzetet az alapítók.

A termékfejlesztési fázis lezárultával kölcsönösen exkluzív partnerséget kötöttek egy olyan technológiai szolgáltatóval, aki az Egyesült Államok piacának mintegy 80%-át uralhatja. Az e-Ventor kabinetjei márciusban kerülnek hivatalosan is forgalomba számos egyetemi kampuszon, kórházban, idősotthonban, valamint a Buffaloban található Tesla Gigafactory 2-ben. A Tesla a szoftvert és a hardvert is teszteli, nem csupán a fogyasztói előnyöket élvezik. A csapat jelenleg 16 főből áll, a bővítést pedig többek között a Hiventures magvető befektetési programjából megkapott 285 millió forint tette lehetővé. 

„Nagyon jó közöttünk a munkakapcsolat a Hiventures-szel. Nagy érték, hogy hagynak minket dolgozni, nem szólnak bele a szakmai kérdésekbe. Fontos volt számunkra, hogy egy olyan szereplővel álljunk össze, aki türelmes, mivel a megoldásunk elég komplex, így hosszú ideig tartott kifejleszteni. A befektetési menedzserek mindig támogatnak bennünket, így az is közös döntés volt, hogy csak a piacra lépés után ülünk le megtárgyalni a következő befektetési kört, amit majd az európai skálázódásra és a csapat további bővítésére fogunk költeni” – mondja Zsolt.

A válság és az utazási korlátozások nagyban megnehezítették a munkájukat. Mivel a fejlesztési helyszínek és a partnerek nagy része Észak-Amerikában található, így kulcsfontosságú volt, hogy megoldást találjanak erre a problémára.

„A forgalmazó partnerünkkel közösen különböző államok szenátorainál kopogtattunk, hogy segítsenek nekünk beutazási engedélyeket szerezni. Küzdelmes hónapok vannak mögöttünk, de szerencsénkre a közbenjárásukkal sikerült áthidalnunk a problémát.”

Mivel az általuk megcélzott piacon rengeteg szereplő található, így reális, hogy különböző iparági óriások figyelmét is felkeltik a megoldásukkal: érdekesek lehetnek az ipari hűtőgépeket gyártóknak, a micro market iparágát felfuttató technológiai cégeknek, az eladó nélküli iparágban üzleteket üzemeltetőknek, valamint FMCG cégeknek is. A lehetséges felvásárlás mellett arra is jó eséllyel indul a cég, hogy elérjen egy olyan érettségi fázisba, amelyben már a tőzsdére lépést is érdemes lehet megfontolni. Az eddig elért eredményeik alapján bizakodóak lehetünk, ugyanis az alapítók egészséges kockázatvállaló hozzáállása és félelmetes szakmai tudása a konkurencia fölé helyezi őket.

Weboldal 

2022-10-04