BonsaiX – Modern információkezelés, hatékony tudásáramlás

A szellemi munkát végzők idejük 20%-át (saját cégükkel és termékeikkel, folyamataikkal, projektjeikkel kapcsolatos) információ kereséssel töltik, ami nemcsak, hogy nem hatékony, de frusztrációhoz is vezet. A kelleténél tovább tart a mindennapi munka és nehéz az új kollégák betanítása. Erre a problémára nyújt a 2019-ben alakult BonsaiX csapata egy olyan megoldást, amivel egy helyen kezelhető minden céges tudásanyag attól függetlenül, hogy ügyfeleknek vagy kollégáknak szól-e.

Az ötleten egy nemzetközi projekt keretein belül kezdett el dolgozni a csapat. Miután már több nemzetközi ügyfélszolgálatos tudásmenedzsment projekten túl voltak, azt tapasztalták, hogy a piacon elérhető eszközökkel nem szeretnek dolgozni, ezért úgy döntöttek, hogy belefognak egy MVP (Minimal Value Product) fejlesztésébe. 

A céges tudásmenedzsment eszközök többsége lehetővé teszi, hogy cikkek formájában lehessen tartalmat gyártani. A BonsaiX azonban lehetőséget nyújt a felhasználó számára a cikkek mellett interaktív folyamatok létrehozására is, melyeknek köszönhetően komplex témák is egyszerűbben megtalálhatók. A startup vállalkozás tulajdonképpen a már több helyen kidolgozott belső folyamatokat, munkafolyamatokat segíti életre kelteni, a választási lehetőségeknek köszönhetően pedig egy felhasználóbarát platformon tudja az egyén a számára legjobban fogyasztható formátumot megtalálni. Mindezek mellett az applikáción ,,csatornák” is létrehozhatók, melyek megkönnyítik az ügyfelek és partnerek számára a külső és belső információk összehangolását.

A csapat tagjai egyébként régi jó barátok, és számos szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Az alapító Gögge Tamás mellett Farkas Dániel és Fischer Kristóf, volt Vodafone-os és Telekomos digitalizációs vezetők felelnek az üzleti és termékmenedzsment feladatokért. Hozzájuk csatlakozik több külföldi startup-os élmény tapasztalatával Marjai Máté, mint CTO, valamint Rácz Péter és Deme Dániel, a hazai UX és UI szakma kiemelkedő alakjai, akik a designért felelnek.

„Az első nagyvállalati ügyfelek már sikeresen használják a BonsaiX-t. Jelenleg ügyfél visszajelzések alapján a nagyvállalati tudásmenedzsment megoldás értékesítésének skálázásához fejlesztünk funkciókat, illetve validáljuk a KKV-k számára ajánlott belső wiki megoldást.” – mesélte Gögge Tamás a startup egyik alapítója. 


A BonsaiX-szel sok-sok érdekes dolog történt indulása óta, mégis leginkább arra büszkék, hogy nemzetközi csapatban, termék, design és fejlesztés szoros együttműködésével kiszámíthatóan tudnak 2 hetente éles funkciókat szállítani. Sőt, az új BudapestGO applikáció GYIK tartalma például BonsaiX alapon fut, ezáltal több tízezer felhasználónak nyújt segítséget a csapat technológiájával nap, mint nap.

A hazai piacon még csak csekély mértékben elterjedt a csapat számára szükséges backend technológia, ezért nekik a legnagyobb kihívást a fejlesztői csapat minőségi bővítése jelenti. Az alapító kiemelte továbbá, hogy fontos megtalálni az egyensúlyt a product market fit és marketing aktivitások között is, mostanra azonban már egyértelművé vált számukra, hogy célzott kommunikációjukkal csak a kristálytisztán kirajzolódó célcsoportokat és az általuk elfogadott megoldást érdemes megcélozni. 

„Hiszünk a termékben, és abban, hogy a pandémia következtében felerősödött a tudásmenedzsment és csapatokon belüli tudásmegosztás jelentősége. Saját erőből elvittük odáig a megoldásunkat, hogy tesztelhető legyen és megbizonyosodjunk, hogy helyes az irány, de a kezdetektől egyértelmű volt, hogy a technológia komplexitása miatt külső partnerekre lesz szükség, hogy megfelelő méretű és kapacitású termékcsapatot tudjunk összeállítani és megtartani.” – nyilatkozta az alapító.

Az ötlet és a technológia is egyedinek és komplexnek mondható, ezért a csapatnak szüksége volt kockázati tőkebefektetésre is a hosszútávú sikeres működéshez.

A befektetéshez hazai és külföldi kockázati tőkealapokat is megnéztek. A Hiventures-ről először ismerősöktől hallottak, és magyar inkubációs fázisban lévő startupként egyértelműen az tűnt a legjobb iránynak. A BonsaiX első körben az Inkubáció és Inkubáció+ befektetési programunk által kapott induló tőkét. A mérföldkövek teljesítésével a csapat további sikeres kört zárt le a magvető befektetési programunk által 250 millió Ft befektetéssel. 

„A magvető fázissal járó befektetés ebben, illetve az ehhez szükséges csapatbővítésben és marketingaktivitások felskálázásában támogat minket. Nagyon izgalmas, hogy a termékünk elérte azt a fejlettségi szintet, ahol éles ügyfelekkel tudunk dolgozni a finomhangoláson.”-meséli Tamás.

A jövőben szeretne a csapat KKV-k számára is kidolgozott, közösen tesztelt, szegmens- specifikus sablonok kialakítására hangsúlyt fektetni. Ezzel párhuzamosan, középtávon pedig integrációkat terveznek a CRM és contact center megoldások irányába annak érdekében, hogy minél egyszerűbbé váljon a BonsaiX beillesztése az ügyfélszolgálati munkafolyamatokba.

2022-09-28